Examinarile nedistructive apartin celor mai importante metode de supraveghere tehnica care – asemenea diagnosticului medical - pot recunoaste la timp defectele ascunse din componente si constructii inainte si in timpul functionarii lor, astfel incat sa fie prevenita aparitia situatiilor de avarie.

  Evaluarea obiectelor solide pentru a nu prezenta riscuri in momentul functionarii se face dificil, fiind esentiala testarea lor in timpul diferitelor faze de fabricare si in timpul exploatarii.

  Pe parcursul procesului de modelare a unui obiect din metal se poate produce contractarea sau racirea acestuia determinand crapaturi sau aparitia unor goluri in structura obiectului respectiv ce nu pot fi remarcate cu ochiul liber. Pentru a nu fi pus in exploatare si pentru a nu produce pagube, respectivul obiect cu defecte, se utilizeaza examinarile nedistructive.

  Principalul argument este reprezentat de eficienta economica.

  De ce eficienta economica?

  Deoarece prin intermediul examinarilor nedistructive sunt posibile urmatoarele:

  - Prevenirea pierderilor de productie si exploatare. Aceasta prevenire este obtinuta prin eliminare in faze timpurii de executie a semifabricatelor si pieselor necorespunzatoare;
  - Reducerea cheltuielilor de exploatare si mentenanta;
  - Imbunatatirea calitatii produselor;
  - Marirea durabilitatii si fiabilitatii de functionare a produselor;
  - Un grad crescut de siguranta in exploatare;
  - Un grad scazut de risc si evitarea pierderilor de avarii;
  - Posibilitatea unei predictii esentiale a modului de comportare in exploatare si a modurilor optime de functionare.