Control nedistructiv

NDT Service va ofera urmatoarele metode de examinari nedistructive:

Metoda examinarii cu particule magnetice

Aceasta metoda poate fi aplicata pentru detectarea fisurilor si a altor defecte aflate la suprafata sau in imediata apropiere a suprafetei materialelor feromagnetice. Sensibilitatea metodei este maxima pentru defectele de la suprafata si scade rapid cu adancimea. Discontinuitatile tipice ce pot fi detectate prin aceasta metoda sunt: fisurile, santurile marginale, lipsa de topire, defectele de laminare si porositatile.

Metoda examinarii cu lichide penetrante

Aceasta metoda este eficienta in detectarea defectelor aflate la suprafata metalelor neporoase si a altor materiale. Defectele tipice detectate de aceasta metoda sunt: fisurile, santurile marginale, lipsa de topire, defectele de laminare si porositatile.

Metoda examinarii cu radiatii penetrante

Aceasta metoda se realizeaza cu ajutorul radiatiilor ionizante emise de surse inchise si/sau generatori raze X. Metoda prezinta  un grad crescut de eficientizare in controlul structurii materialelor si al imbinarilor sudate. Cu ajutorul acestei metode obtinem o proba martor (film radiografic) care poate fi consultat oricand este nevoie. Cu ajutorul radiatiilor se pot detecta toate tipurile de defecte ce pot aparea.
Unicul dezavantaj al aceste metodei este il reprezinta dificultatea data de asigurarea normelor de radioprotectie in zonele de lucru.

Metoda examinarii cu ultrasunete

Aceasta metoda este utilizata pentru controlul pieselor forjate, turnate, laminate, tevi, table si imbinari sudate. Prin folosirea acestei metode pot fi constatate defectele de orice tip.  Metoda examinarii cu ultrasunete reprezinta una dintre cele mai sigure si eficiente metode de examinare nedistructiva, avand un grad ridicat de precizie in ceea ce priveste “diagnosticarea” obiectelor.

Masuratori grosimi cu ultrasunete

Masuratorile cu ultrasunete a grosimilor sunt aplicabile oricarui tip de material metalic care asigura propagarea undelor  ultrasonice cu viteză constantă şi de la care se poate obţine o reflectare a fasciculului ultrasonic de pe suprafaţa opusă celei pe care se pozitioneaza traductorul. Măsurarea se face prin contactul direct al palpatorului cu metalul, cu condiţia ca suprafaţa elementului care se măsoară să fie accesibilă cel puţin pe o parte. Se realizeaza cu ajutorul traductorilor dublu cristal cu incidenta normala. Se pot folosi atât aparate cu citire directă, cât şi aparate cu citire directă însoţită de oscilogramă în prezentare tip A.

Metoda examinarii vizuale

Examinarea vizuala este verificarea vizuala directa sau indirecta a produsului sau zonelor de examinat. Aceasta examinare se realizeaza direct sau cu ajutorul echipamentelor de inspectie (boroscop, endoscop, etc). Cu ajutorul acestei metode se pot lua decizii privitor la executia produsului. Examinarea poate fi utilizata atat inaintea operatiilor tehnologice, pe fluxul de fabricatie sau la finalul executiei produsului. Ea se foloseste preponderent inaintea celorlalte metode de examinare nedistructiva.