De ce control nedistructiv

Examinarile nedistructive apartin celor mai importante metode de supraveghere tehnica care – asemenea diagnosticului medical – pot recunoaste la timp defectele ascunse din componente si constructii inainte si in timpul functionarii lor, astfel incat sa fie prevenita aparitia situatiilor de avarie.

Evaluarea obiectelor solide pentru a nu prezenta riscuri in momentul functionarii se face dificil, fiind esentiala testarea lor in timpul diferitelor faze de fabricare si in timpul exploatarii.

Pe parcursul procesului de modelare a unui obiect din metal se poate produce contractarea sau racirea acestuia determinand crapaturi sau aparitia unor goluri in structura obiectului respectiv ce nu pot fi remarcate cu ochiul liber. Pentru a nu fi pus in exploatare si pentru a nu produce pagube, respectivul obiect cu defecte, se utilizeaza examinarile nedistructive.

Principalul argument este reprezentat de eficienta economica.

De ce eficienta economica?

Deoarece prin intermediul examinarilor nedistructive sunt posibile urmatoarele:

– Prevenirea pierderilor de productie si exploatare. Aceasta prevenire este obtinuta prin eliminare in faze timpurii de executie a semifabricatelor si pieselor necorespunzatoare;
– Reducerea cheltuielilor de exploatare si mentenanta;
– Imbunatatirea calitatii produselor;
– Marirea durabilitatii si fiabilitatii de functionare a produselor;
– Un grad crescut de siguranta in exploatare;
– Un grad scazut de risc si evitarea pierderilor de avarii;
– Posibilitatea unei predictii esentiale a modului de comportare in exploatare si a modurilor optime de functionare.